Foto Lezingen en tours Zonnetrap

Lezingen en tours Zonnetrap

In de architectuurmaand van 2023 organiseerde Wijnand Galema vanuit het Netwerk Post '65 Rotterdam een programma in de Zonnetrap: een van de hoogtepunten in Rotterdam van de Post '65 periode. Het experimentele woongebouw voor ouderen, ontworpen door het echtpaar Enrico en Luzia Hartsuyker-Curjel in 1978, werd voor deze gelegenheid opengesteld voor publiek. Drie gastsprekers gingen in op de achtergronden van het revolutionaire ontwerp dat nog grotendeels in oorspronkelijke staat is.

23 juni 2023 (foto: atrium van de Zonnetrap)
Foto Studio Post '65

Studio Post '65

In de Studio Post '65 aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam staat de transformatie van het erfgoed van de periode Post '65 centraal. Samen met Atelier van Berlo en Studio NadiaNena begeleidt Wijnand Galema de studenten in hun onderzoek en ontwerp. Het gebouw van het Maritiem Museum in Rotterdam, ontworpen door Wim Quist, staat hierin centraal. De actuele, historische en ruimtelijke context van gebouw en plek speelt hierin nadrukkelijk een rol. 

foto: Architect Wim Quist (1939-2022) voor zijn Maritiem Museum.
Foto Post '65 Rotterdam

Post '65 Rotterdam

Let's start a movement! Met dit motto willen architectuurhistorici Wijnand Galema en Amanda Terpstra aandacht vragen voor het Rotterdamse erfgoed van na 1965. Stadsvernieuwing, cityvorming en uitbreidingswijken vormen een indrukwekkende tijdslaag in Rotterdam. Het is hoog tijd om in de huidige bouwhausse meer aandacht te genereren voor dit vaak onbeminde en onbeschermde erfgoed. In samenwerking met AIR is een dossier Post '65 geopend op de website www.airrotterdam.eu.

foto: zorgcentrum Zonnetrap, E. Hartsuyker en L. Hartsuyker-Corjel, ontwerp 1970.
Foto Lezing Central District Rotterdam

Lezing Central District Rotterdam

In 2017 deed Wijnand Galema onderzoek naar ruimtelijke ontwikkeling en architectuur van het Schiekadeblok. Het blok maakt deel uit van Rotterdam Central District dat de komende jaren wordt getransformeerd. Op dinsdag 9 april 2019 vertelt Wijnand Galema over zijn studie in het Boekmanpand van architect H.A. Maaskant. De lezingmiddag is een samenwerking tussen Independent School for the City en het Platform Wederopbouw Rotterdam.

Dinsdag 9 april, 15.00 uur, Delftsestraat 33-III
Foto Stadsconsult ambassade VS

Stadsconsult ambassade VS

Op 8 mei organiseerde platformSTAD een expertmeeting over de toekomst van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Wijnand Galema deed in 2008 uitgebreid onderzoek naar dit gebouw, een ontwerp van Marcel Breuer. Nu de ambassade is verhuisd en de barricades zijn verwijderd kan 'De Breuer' een nieuwe toekomst krijgen. Tijdens de meeting lichtte Galema de unieke geschiedenis en architectuur van het gebouw toe. Meer

8 mei 2018
Foto Kunstwerk Claudy Jongstra

Kunstwerk Claudy Jongstra

Onderdeel van de renovatie van de aula op de Algemene Begraafplaats Crooswijk is een kunstwerk van Claudy Jongstra. Zij maakte een wand van wol in glas, waarvoor zij zich liet inspireren door de bijzondere aanleg en betekenis van de begraafplaats. Wijnand Galema adviseerde de begraafplaats over de renovatie en de kunstopdracht aan Jongstra. Het kunstwerk werd mogelijk dankzij het Mondriaanfonds.

Onthulling: donderdag 7 september 2017 (foto: https://twitter.com/claudy_jongstra)
Foto Case: Schiekadeblok

Case: Schiekadeblok

In juni werd Rotterdam bezocht door studenten Heritage Sciences uit Bamberg. Zij wilden zich verdiepen in hoe Rotterdam op verschillende manieren met behoud, transformatie en ontwikkeling van erfgoed omgaat. Wijnand Galema leidde de studenten langs het Schiekadeblok en lichtte toe hoe zijn studie naar het gebied het nieuwe stedenbouwkundige plan van cultuurhistorische input voorziet.

13 juni 2017 (afbeelding: Schiekadeblok gezien vanaf de Shelltoren, bron: Stadsarchief Rotterdam)
Foto Ambassade VS rijksmonument

Ambassade VS rijksmonument

Op 20 januari 2017 werd de Amerikaanse ambassade in Den Haag officieel rijksmonument. Het gebouw uit 1959 is een ontwerp van de Amerikaans-Hongaarse architect Marcel Breuer. Wijnand Galema deed in 2008 cultuurhistorisch onderzoek naar het gebouw. Ter gelegenheid van de aanwijzing ging hij op de bijzondere kwaliteiten van Breuers ontwerp. De Volkskrant deed uitgebreid verslag. Download de Engelse versie van het onderzoek.

vrijdag 20 januari 2017
Foto Gastcollege Inside

Gastcollege Inside

Studenten van Inside, de masteropleiding interieurontwerp van de KABK in Den Haag, maken ontwerpen voor de transformatie van de Amerikaanse Ambassade in Den Haag. Het oorspronkelijke interieur uit 1959 was een typisch voorbeeld van 'mid-century modernism' en ondersteunde de diplomatieke doelstellingen van de VS. Wijnand Galema zal in een gastcollege ingaan op de unieke achtergronden van gebouw en interieur.

donderdag 24 november 2016 (foto: mid-century modernism ontwerpers)
Foto Woonwijk van morgen

Woonwijk van morgen

In juni is het Architectuurmaand in Rotterdam met daarin veel aandacht voor 75 jaar wederopbouw. Museum Rotterdam toont een enorme maquette uit 1955 waarmee bekende architecten uit de wederopbouwperiode lieten zien hoe zij dachten dat de woonwijk van morgen eruit zou zien. Wijnand Galema geeft op zondag 12 juni een toelichting op de architectuuraspecten van de bebouwing in de maquette. Meer informatie

Zondag 12 juni, 14.00 uur, Museum Rotterdam
Foto Rotterdam viert de stad!

Rotterdam viert de stad!

In het kader van 75 jaar wederopbouw van Rotterdam organiseert Rottop het project Rotterdamse Zolder Vondsten. Hier kunnen Rotterdammers hun beelden over het culturele leven van de wederopbouw delen met de stad. Op drie locaties, Pendrecht, Kralingen-West en Alexander worden bijeenkomsten gehouden. Wijnand Galema vertelt over de achtergronden van deze wederopbouwwijken. Meer informatie

Zaterdag 5, 12 en 19 maart 2016, diverse locaties (foto: Pendrecht)
Foto Erfgoedlezing Venlo

Erfgoedlezing Venlo

Bij de wederopbouw van Venlo zijn twee stromingen naast elkaar toegepast. Voor de herbouw van verwoeste panden werd gekozen voor traditionele baksteenarchitectuur, maar met het Bruggenplan ging men uit van een brede verkeersboulevard met grootschalige bouwblokken. Deze en andere voorbeelden van Venlose wederopbouw worden tijdens de erfgoedlezing door Wijnand Galema in een landelijke context ingebed. Meer info...

Dinsdag 17 november 2015 (afbeelding: station Venlo in aanbouw)
Foto Monumentenlezing 2015

Monumentenlezing 2015

Aansluitend op het thema van de Open Monumentendag 'Kunst & Ambacht', houdt Wijnand Galema de monumentenlezing over monumentale kunst van de wederopbouwperiode in Rotterdam. Hierin gaat hij in op de achtergronden, betekenis en toekomstwaarden van deze unieke relatie tussen kunst en architectuur. Bekende en minder bekende voorbeelden passeren de revue. Info en aanmelden

Woensdag 9 september (afbeelding: keramische wand, Pierre van Soest, 1964)
Foto Waarden van de wederopbouw

Waarden van de wederopbouw

De discussie over het naoorlogs erfgoed van Tilburg is op dit moment in volle gang, met vier nieuw aangewezen rijksmonumenten, maar ook met ingrijpende transformatieplannen voor het Stadskantoor uit 1970. Als onderdeel van het programma waarden van de wederopbouw van CAST geeft Wijnand Galema een lezing waarin de naoorlogse architectuur van Tilburg wordt ingebed in een landelijke context. Info

Dinsdag 26 mei 2015, 19.30 uur (foto: josbedaux.nl)
Foto Kunst op het spoor

Kunst op het spoor

Voor de website www.filedier.nl schreef Wijnand Galema een kort verhaal over beeldende kunst op en rond het spoor in Nederland. Filedier is een campagne om de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio te verbeteren. Het artikel wil laten zien dat reizen per spoor ook een visueel aantrekkelijke beleving is. Over de vormgeving van het spoor verscheen in 2014 het boek Ontwerpen aan het spoor.

De 'speculaasjes' op Rotterdam Centraal (foto: Rosanne Dubbeld/Vers beton)
Foto Column Dordtse Diamanten

Column Dordtse Diamanten

Voor het magazine Boekman schreef Wijnand Galema een kort essay over de ontwikkeling van cultureel vastgoed in Dordrecht en het veranderende imago dat de stad hierdoor ondergaat. De presentatie van het nummer vindt plaats tijdens de speciale talkshow van de SSBA-salon in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Wijnand Galema zal hier een korte column uitspreken. Meer informatie.

Dinsdag 9 december, 17.00 uur, Amsterdam (afgebeeld: Energiehuis Dordrecht)
Foto Lezing GRAS Kennisboo(s)t

Lezing GRAS Kennisboo(s)t

Op donderdag 6 november geeft Wijnand Galema een lezing over de ontwerpgeschiedenis van het spoor in Nederland. Met het oog op de geplande transformatie zal hij het station van Groningen in een breder perspectief van spoorontwerpen plaatsen, maar ook andere projecten zullen aan bod komen. De lezing is onderdeel van de Kennisboo(s)t van Platform GRAS in Groningen. Informatie en aanmelden: www.platformgras.nl

Donderdag 6 november, 15.00 uur (foto: station Breda, 1975)
Foto Lezing Z-files

Lezing Z-files

Ter gelegenheid van de onthulling van het beeld IT van Marcel Kronenburg, het laatst opgeleverde kunstwerk van de Rotterdamse percentageregeling, geeft Wijnand Galema een lezing over opkomst en teloorgang van deze regeling. Wijnand Galema deed verschillende onderzoeken gedaan naar het opdrachtenbeleid voor beeldende kunst in relatie tot ruimtelijke ontwikkeling. Meer informatie: CBK Rotterdam.

Donderdag 26 juni 2014, 15.00 uur
Foto Grant voor ambassadeboek

Grant voor ambassadeboek

In 2009 verscheen een cultuuristorische verkenning naar de Amerikaanse ambassade in Den Haag. De bijzondere ontstaansgeschiedenis, onderdeel van het diplomatieke architectuurbeleid van de VS, verleent het gebouw internationale betekenis. Het rapport is daarmee ook interessant voor buitenlandse onderzoekers: aanleiding voor de ambassade om een grant te verlenen voor de Engelse editie.

verschijnt december 2013
Foto Week van de wederopbouw

Week van de wederopbouw

Van 23 t/m 28 september is de Week van de Wederopbouw waarin de architectuur en stedenbouw uit die periode centraal staan. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert diverse bijeenkomsten voor professionals en publiek. Op dinsdag 24 september spreekt Wijnand Galema over monumentale kunst op het sympsosium 'Betekenis en toekomst van ons wederopbouwerfgoed'. Meer informatie

dinsdag 24 september 2013, RCE, Amersfoort
Foto UItgesproken architectuur

UItgesproken architectuur

Aan het einde van de 19de en 20ste eeuw vonden grote bouwstromen plaats voor de rechterlijke macht. Tijdens de monumentenlezing gaan historicus Ros Floor en architect Rob Hootsmans in op de achtergronden van deze architectuur van macht en pracht. Wijnand Galema is gespreksleider van de avond, die plaats vindt in de voormalige strafgevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam. Meer informatie.

woensdag 11 september 2013, 20.00 uur (foto: omd rotterdam)
Foto Learning from Zoetermeer

Learning from Zoetermeer

In het kader van de tentoonstelling "Zoetermeer Utopia - dromen van een stad" organiseert het Stadsmuseum Zoetermeer en het International New Town Institute een cursus over de ruimtelijke geschiedenis van de groeistad Zoetermeer. Wijnand Galema verzorgt een van de lessen in deze reeks, waarin hij de bijzondere gelaagdheid van de architectuur van Zoetermeer belicht. Meer informatie.

donderdag 20 juni 2013
Foto Verhalen van staal en steen

Verhalen van staal en steen

Verhalen van staal en steen is een serie programma's op TV Rijnmond van stadshistoricus Paul van de Laar waarin grootse gebouwen van Rotterdam worden belicht. Op dinsdag 11 december 2012 staat de Bijenkorf centraal en is Wijnand Galema te gast om uitleg te geven over de achtergronden en achitectuur van het warenhuis, een ontwerp van Marcel Breuer uit 1957. Meer informatie op www.rijnmond.nl

11 december 2012, 17.30 uur (daarna elk uur herhaald)
Foto Het verhaal van het landschap

Het verhaal van het landschap

Zaterdag 20 oktober is Wijnand Galema dagvoorzitter van 'Het verhaal van het landschap', een symposium over het landschap van Nederland in een literaire context. Schrijvers, journalisten, ontwerpers en filmmakers geven lezingen en gaan in gesprek over verbeelding en realiteit van het veranderende landschap. De dag is onderdeel van 'Het verhaal van Nederland', initiatief van Verstegen & Stigter, Amsterdam.

zaterdag 20 oktober 2012, Paradiso Amsterdam (beeld: Walter van Peijpe)
Foto Gastcollege VU Amsterdam

Gastcollege VU Amsterdam

Op 8 oktober 2012 geeft Wijnand Galema een (niet publiek) gastcollege voor masterstudenten Architectuurgeschiedenis van de VU in Amsterdam. Het maakt deel uit van de serie 'Architecture, interior design and diplomacy' over de diplomatieke achtergronden van gebouwen en interieurs. De Amerikaanse ambassade in Den Haag, waarnaar Wijnand Galema in 2007 onderzoek deed, staat centraal in het college.

8 oktober 2012
Foto Verbonden met het landschap

Verbonden met het landschap

Het Rotterdamse ‘groen van toen’ staat centraal in de monumentenlezing van 2012. Sprekers zijn Eric Luiten, hoogleraar Erfgoed en Ruimtelijk Ontwerp (TU Delft) en Peter Veenstra (Lola landscape architects). De lezingen vormen de aanzet voor een kort gesprek over de groene ambities van de stad en de betekenis van het historisch groen hierin. Wijnand Galema treedt op als gastheer en gespreksleider. Zie airfoundation.nl

woensdag 5 september 2012, 20.00 uur, Arminius, Westersingel, Rotterdam
Foto Rotterdam Classics: Landzicht

Rotterdam Classics: Landzicht

In het filmprogramma Rotterdam Classics staat de unieke (bewoners)geschiedenis van nooddorp Landzicht in Rotterdam centraal. Voorafgaand wordt in de talkshow van het Making City Film Kaffee gesproken over verleden en toekomst van het 70-jarige nooddorp. Met o.a. Rita Brons (PvdA), Gerben in 't Hout (Woonstad Rotterdam), Wijnand Galema en gespreksleider Victor Vroegindeweij. Een coproductie van Gemeentearchief Rotterdam, Woonstad Rotterdam en IABR.

vrijdag 15 juni 2012, 17.00 tot 20.00 uur, Schieblock Rotterdam
Foto 70 jaar Landzicht

70 jaar Landzicht

Op 5 mei 2012 wordt gevierd dat nooddorp Landzicht in Rotterdam 70 jaar bestaat. De expositievitrines in de voormalige politiepost worden opnieuw ingericht met o.a. een paneel over 70 jaar naoorlogse woningbouw in Overschie (i.s.m. Rotterdam Woont). Ook bewoners richten een nieuwe vitrine in. Op zaterdag 5 mei wordt een compilatie van films en documentaires vertoond die in samenwerking met het Gemeentearchief Rotterdam is samengesteld.

zaterdag 5 mei 2012 (foto: Arjen Jan Stada)
Foto visiting critic RMIT

visiting critic RMIT

In de afstudeerstudio 'Transforming Neighbourhoods' gaan studenten van de afdeling RMIT van de TU Delft (in samenwerking met de Veldacademie in Rotterdam) in op de transformatieopgave van woonwijken in Rotterdam-Zuid. Een van de studiegebieden is het Simonsterrein, waarnaar Wijnand Galema in 2010 onderzoek deed. Om die reden treedt hij op als 'visiting critic' en reageert op de afstudeervoorstellen van studenten.

vrijdag 13 januari 2012
Foto lezing 'Landscaping flows'

lezing 'Landscaping flows'

Op donderdag 17 november geeft Wijnand Galema een lezing  in de reeks Maakbaar Landschap, die door Wageningen University Research en de Alumnivereniging Wageningse Landschapsarchitecten wordt georganiseerd. In 'Landscaping flows' gaat hij in op de bijdrage van landschapsarchitecten aan de inpassing van moblliteit en infrastructuur in het Nederlandse landschap in de periode 1945-1970 (voertaal Engels).

17 november 2011, 16.30 uur
Foto Stroom Travel

Stroom Travel

In het kader van het Hussemfestival in Den Haag vindt op zondag 16 oktober een reprise plaats van de Stroom Travel langs monumentale kunst in Den Haag Zuidwest die Wijnand Galema eerder leidde in 2007. De tocht begint bij de gerestaureerde wandschildering van Willem Hussem en voert vervolgens langs diverse kunstwerken in, op en rondom gebouwen (reserveren via Stroom). Voor het volledige programma kijk op: www.hussemfestival.nl.

zondag 16 oktober 2011, 13.00 tot 16.00 uur
Foto Expositie Landzicht

Expositie Landzicht

Op woensdag 1 juni 2011 zijn vier vitrines in de gevel van de voormalige politiepost in het Nooddorp Landzicht onthuld. Samen geven zij een beeld van het verleden, heden en toekomst van Park Zestienhoven en Landzicht, het enige overgebleven nooddorp van Rotterdam. Kinderen en bewoners uit het nooddorp hebben op woensdag 1 juni de laatste vitrine ingericht. Wijnand Galema coördineert de tentoonstelling in opdracht van Woonstad Rotterdam.

1 juni 2011
Foto LOKO in town

LOKO in town

Op vrijdag 3 december 2010 levert Wijnand Galema een bijdrage aan de kennisdag ‘LOKO in town’ in Den Haag. De vijfde editie van het Landelijk Overleg Kunst in Opdracht staat in het teken van kunst en monumenten in de veranderende stad. Aan de hand van lezingen, presentaties en debatten wordt kennis uitgewisseld over behoud, beheer en collectievorming van kunst in de openbare ruimte. LOKO is een programma van SKOR en Stroom. Klik hier voor het verslag

3 december 2010
Foto Hofpleinlijn, een dynamisch stadspanorama

Hofpleinlijn, een dynamisch stadspanorama

De Vrienden van de Hofpleinlijn organiseren een reeks lezingen- en debatavonden over de betekenis en de toekomst van het hofpleinviaduct door Rotterdam-Noord. Wijnand Galema gaat in zijn bijdrage in op het bijzondere perspectief dat het viaduct biedt op de ontwikkeling van de stad en houdt een pleidooi voor de architectuur van bedrijfsgebouwen langs de lijn. De lezing vindt plaats in de Bergsingelkerk in Rotterdam. Klik hier voor een verslag.

5 oktober 2010 (afbeelding: Daan den Dikkenboer, 1941)
Foto Workshop Jacobs en Macdonald

Workshop Jacobs en Macdonald

Op uitnodiging van de Van der Leeuwkring komen Allan Jacobs en Elizabeth Macdonald van het Amerikaanse Cityworks in Rotterdam. In een workshop over 'de straat met zes namen'  worden locatiespecifieke ontwerpvoorstellen ontwikkeld als basis voor verdere ontwikkelingen. Wijnand Galema levert een bijdrage aan deze workshop op grond van zijn cultuurhistorische quickscan naar deze straat (zie Onderzoek & Advies)

23 september 2010
Foto Traditie & vernieuwing in R'dam

Traditie & vernieuwing in R'dam

Ter gelegenheid van de Open Monumentendag Rotterdam spreken architect Sjoerd Soeters en architectuurhistoricus Hetty Berens over de betekenis van de negentiende eeuw als inspiratiebron voor hedendaagse architectuur. Wijnand Galema leidt het gesprek dat plaatsvindt in het Wereldmuseum. De monumentenlezing vindt plaats op woensdag 8 september 2010 om 20.00 uur. Meer informatie en reserveren op www.openmonumentendagrotterdam.nl.

8 september 2010
Foto Ontwerpen aan herbergzaamheid

Ontwerpen aan herbergzaamheid

De resultaten van het cultuurhistorisch onderzoek naar de woningbouw van de jaren zeventig in Rotterdam (zie: Onderzoek & Advies), worden 1 juli 2010 gepresenteerd tijdens het symposium 'Ontwerpen aan herbergzaamheid'. Wijnand Galema onderzocht het Simonsterrein op Feijenoord en deelplan B van Oosterflank. De studiemiddag gaat in op de kwaliteiten en toekomstmogelijkheden van de architectuur van de jaren zeventig. Meer over R70 op: rotterdam70.nl en klik hier voor het verslag.

1 juli 2010
Foto Re-use wederopbouwmonumenten

Re-use wederopbouwmonumenten

Op 18 mei 2010 organiseren de Kamer van Koophandel en AIR een bijeenkomst voor ondernemers over de transformatie van naoorlogse monumenten in Rotterdam. Wijnand Galema geeft een korte toelichting op recente voorbeelden, zoals het Hufgebouw, het Stationspostkantoor en Las Palmas. Wat maakt deze gebouwen bijzonder en hoe maken ondernemers hier gebruik van? Meer informatie op www.airfoundation.nl.

18 mei 2010
Foto Prijsvraag Goudse Poort

Prijsvraag Goudse Poort

Architectuurcentrum GRAP in Gouda heeft ontwerpers opgeroepen ideeën te genereren om het verouderde, naoorlogse bedrijventerrein Goudse Poort nieuw leven in te blazen. Wijnand Galema maakte deel uit van de jury van deze ideeënprijsvraag. Op woensdag 26 november 2009 zijn de winnaars bekend gemaakt en vond een debat plaats met ontwerpers, ontwikkelaars en beleidsmakers. Meer informatie www.architectuurcentrumgrap.nl

26 november 2009
Foto lezing Die Haghe

lezing Die Haghe

Voor de geschiedkundige vereniging Die Haghe wordt een lezing gegeven over het gebouw van de Amerikaanse ambassade, een ontwerp van architect Marcel Breuer. Hierin wordt ingegaan op de achtergronden van het gebouw en de wederopbouwplannen van het Korte Voorhout. Ook de unieke ontstaansgeschiedenis, gevolg van de diplomatieke doelstellingen van de Verenigde Staten, komt aan bod. De lezing vindt plaats op zaterdag 21 november 2009. Kijk op: haagsegeschiedenis.nl of luister naar het interview met Wijnand Galema in het radioprogramma OVT

21 november 2009
Foto Reviewing Groningen

Reviewing Groningen

Het Rotterdamse architectuurcentrum AIR is uitgenodigd door het Groningse Platform GRAS om een activiteit te organiseren. Hiervoor is een programma ontwikkeld waarbij de Duitse architectuurcritica Angelika Schnell de architectuur en ruimtelijke ontwikkeling van Groningen van de afgelopen twintig jaar aan een kritische beschouwing onderwerpt. Haar bevindingen worden 29 oktober 2009 gepresenteerd in Groningen. De inhoudelijke begeleiding van Reviewing Groningen wordt in opdracht van AIR door Wijnand Galema uitgevoerd.

29 oktober 2009
Foto  Ambassade VS, wat vindt u?

Ambassade VS, wat vindt u?

Wethouder Marnix Norder van Den Haag roept de Haagse bevolking op haar mening te geven over de toekomst van de Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. Wijnand Galema deed in 2008 onderzoek naar de cultuurhistorische betekenis van dit door architect Marcel Breuer ontworpen gebouw (zie: onderzoek & advies). Op 15 september geeft Wijnand Galema een lezing over zijn onderzoek voor Stichting Haagse Binnenstad en op 23 september voor BNA-Haaglanden. Beide organisaties zijn gevraagd een advies uit te brengen.

15 en 23 september 2009
Foto Ontwerpen vanuit cultuurhistorie

Ontwerpen vanuit cultuurhistorie

Op woensdag 9 september 2009 organiseren AIR en de stichting Open Monumentendag Rotterdam de lezing 'Ontwerpen vanuit de cultuurhistorie'. Architect Hans Kollhoff en onderzoeker Paul Meurs gaan in op de relatie met de geschiedenis van de stad in hun werk. Beiden zijn actief in het Laurenskwartier en andere locaties in Rotterdam. Wijnand Galema treedt op als gespreksleider in opdracht van AIR. Meer informatie over de lezing en het programma van de Open Monumentendag Rotterdam: www.airfoundation.nl.

9 september 2009
Foto Debat ambassade VS

Debat ambassade VS

Op zaterdag 4 juli 2009 is de Amerikaanse ambassade in Den Haag van architect Marcel Breuer precies 50 jaar oud. MAB Development gaat in de vorm van een debatspel in discussie over de toekomst van het gebouw. Er worden vier scenario’s gepresenteerd waarin de cultuurhistorische betekenis (zie onderzoek & advies), in meer of mindere mate een rol speelt. Wijnand Galema verdedigt één van de scenario's. Hans Venhuizen leidt het debat op woensdag 1 juli bij MAB in Den Haag.

1 juli 2009
Foto Lezing 'Lessen uit Den Haag'

Lezing 'Lessen uit Den Haag'

Voor de debatavond van Roterodamum over het behoud en het toekomstperspectief van kunst in de openbare ruimte en monumentale kunst in Rotterdam, werd een lezing gegeven over het onderzoek naar monumentale kunst in Den Haag en werd ingegaan op de manier waarop de teloorgang van kunst en architectuur hedendaagse kunstenaars weer inspireert. Klik hier voor het verslag.

16 april 2009
Foto AIR-projecten

AIR-projecten

Van 2002 tot begin 2009 was Wijnand Galema werkzaam voor AIR foundation, het architectuurcentrum van Rotterdam. Als programmaleider heeft hij aan uiteenlopende projecten een bijdrage geleverd, waaronder Stad op straat, Europa's favorieten, ArchitectuurCases, Dag van de Architectuur, Reviewing Rotterdam, Nestelen in Nesselande en Breed, breder, breedst. Hiervoor werden o.a. lezingen, debatten, tentoonstellingen, excursies en prijsvragen georganiseerd en publicaties gemaakt.

2002-2009
Foto Onze schatten

Onze schatten

In het televisieprogramma Onze Schatten ontdekken jongeren uit de vier grote steden van Nederland monumenten en cultuurhistorie op hun eigen manier. Door ze zelf te laten ontdekken, krijgen ze er meer begrip voor en ontstaat binding met hun omgeving. In de uitzending over Rotterdam worden de jongeren door Wijnand Galema op sleeptouw genomen langs de brandgrens en door de herbouwde binnenstad met o.a. de Lijnbaan.

13 december 2008
Foto Lezing 'Form follows function but not always'

Lezing 'Form follows function but not always'

Lezing (Engels) in Stroom Den Haag over de Amerikaanse ambassade, ter introductie op de hoofdspreker prof Jane Loeffler, auteur van het boek "The Architecture of Diplomacy". Loefflers dissertatie beschrijft het architectuurbeleid van State Department waarvan de ambassade van Marcel Breuer het resultaat is. Het gebouw is ook van belang voor het oeuvre van Breuer, die in de jaren vijftig de moderne principes van de Internationale Stijl nuanceert. Zie ook: 'Onderzoek & Advies'. Klik voor recensie of verslag van het debat.

8 september 2008
Foto Lezing over Van Leer's kantoorgebouw, Marcel Breuer

Lezing over Van Leer's kantoorgebouw, Marcel Breuer

Ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur werd een lezing gegeven over het derde gebouw van Marcel Breuer in Nederland: het voormalig hoofdkantoor van Van Leer’s vatenfabriek in Amstelveen. Het gebouw vertoont overeenkomsten met andere ontwerpen van Breuer in Nederland en daarbuiten, zoals het gebruik van trapezium- en y-vormen. De lezing werd georganiseerd door Pleon, de buren van Marcel Breuer's kantoorgebouw in Amstelveen.

19 juni 2008
Foto Cursus architectuur en stedenbouw van naoorlogse wijken

Cursus architectuur en stedenbouw van naoorlogse wijken

Voor bewoners en medewerkers van woningcorporatie Com Wonen uit Rotterdam werd een uitgebreid college gegeven over de architectuur en stedenbouw van naoorlogse wijken. Aan de hand van voorbeelden in Den Haag en Rotterdam werd ingegaan op de achterliggende ideeën van de architecten van toen en hoe die nog steeds herkenbaar zijn in de naoorlogse wijken van nu. De cursus werd samengesteld door het NAi in Rotterdam.

7 juni 2008
Foto Lezing 'The medium is the message'

Lezing 'The medium is the message'

In de serie 'aan tafel met...' werd door de BNA Haaglanden een discussieavond georganiseerd over de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Tegenover de cultuurhistorische betekenis van de ambassade, die op deze bijeenkomst in voorlopige versie werd gepresenteerd, werd door architect Peter Drijver een pleidooi gehouden voor een historische reconstructie van het vooroorlogse stadsbeeld. In het debat met het publiek bleek het ambassadegebouw, een ontwerp van Marcel Breuer, een groeiend aantal aanhangers te hebben.

26 maart 2008
Foto Studiedag Monumentale Kunst

Studiedag Monumentale Kunst

Presentatie over het onderzoek naar monumentale kunst in Den Haag Zuidwest voor een studiedag over Monumentale Kunst, een initiatief van Instituut Collectie Nederland in Amsterdam. Tijdens deze studiedag werd Den Haag Zuidwest als een belangrijke case gepresenteerd voor het landelijke onderzoek naar monumentale wandkunst. Met de transformatie van naoorlogse wijken dreigt veel van deze karakteristieke wederopbouwkunst te verdwijnen. Het ICN wil deze kunst om die reden documenteren.

24 mei 2007
Foto 1951 DHZW 2007

1951 DHZW 2007

Het onderzoek naar de monumentale kunst in Den Haag Zuidwest (zie Onderzoek & Advies) werd gepresenteerd op deze tentoonstelling bij Stroom in Den Haag. De tentoonstelling bracht de architectuur en de openbare ruimte van de naoorlogse wijken onder de aandacht. Door middel van projectie werden de resultaten van het onderzoek getoond: 89 kunstwerken aan scholen, woningbouw en kerken.

2007
Foto Stroom Travel 'Beeldende kunst in Den Haag Zuidwest'

Stroom Travel 'Beeldende kunst in Den Haag Zuidwest'

Als onderdeel van de tentoonstelling 1951 DHZW 2007 in Stroom Den Haag werd een excursie en lezing verzorgd over de monumentale kunst in Den Haag Zuidwest. Ongeveer 40 deelnemers reisden een dag lang door de naoorlogse wijken en bezochten scholen en andere gebouwen met voorbeelden van monumentale kunst.

27 januari 2007
Foto Debatleider Utrecht NOW

Debatleider Utrecht NOW

In dit debat van Aorta, het architectuurcentrum van Utrecht, werd gediscussieerd over de toekomst van de naoorlogse wijken in Utrecht. Centraal stond de vraag wat de betekenis is van cultuurhistorische analyses voor corporaties, ontwerpers en andere betrokkenen in hun dagelijks werk aan de transformatie van deze wijken.

2006
Foto Reis door de tijd; Haagse architecten in de wederopbouw

Reis door de tijd; Haagse architecten in de wederopbouw

In het programma voor de Dag van de Architectuur 2005 in Den Haag stonden de naoorlogse wijken centraal. De film die over dit onderwerp werd gemaakt bevat interviews met Haagse architecten die vertellen over de wederopbouwperiode. Wijnand Galema toont verschillende plekken en gaat in op de achtergronden en kwaliteiten van de Haagse uitbreidingswijken.

2005
Foto Dagvoorzitter Herontwikkeling Markante Gebouwen

Dagvoorzitter Herontwikkeling Markante Gebouwen

In opdracht van de gemeente Dordrecht werd in Schouwburg de Kunstmin een discussie geleid tussen panel en publiek over de toekomst van monumentale gebouwen. Aanleiding was de première van een film over de architect S. van Ravesteyn. Van twee van zijn Dordtse gebouwen, waaronder Schouwburg de Kunstmin, was de toekomst op dat moment onzeker.

2004
Foto Studiereis Brazilië

Studiereis Brazilië

Voor de Academie van Bouwkunst Rotterdam werd een studiereis naar Brazilië georganiseerd. Met studenten en docenten van de academie werden projecten bezocht in Sao Paulo, Brasilia en Rio de Janeiro. Voorbeelden van Braziliaanse architectuur van beroemde ontwerpers als Niemeijer, Bo Bardi, Mendes da Rocha en Reidy werden bekeken, maar ook recente fenomenen als ‘gated communities’ en shoppingmalls.

2002
Foto Collegereeks Openbare Opgave

Collegereeks Openbare Opgave

Voor de Academie van Bouwkunst Rotterdam werd een collegereeks over functie en betekenis van openbare gebouwen samengesteld. Aan de hand van historische en recente voorbeelden werd de ontwikkeling van het openbare gebouw in Nederland geschetst. Het klassieke openbare gebouw is ontworpen rondom één functie, maar gedurende de twintigste eeuw worden openbare voorzieningen steeds vaker gecombineerd en voorzien van commerciële functies waardoor nieuwe typologieën zijn ontstaan.

2002
Foto Autodentity

Autodentity

Met een reeks activiteiten besteedde de Academie van Bouwkunst Rotterdam aandacht aan het thema automobiliteit en architectuur. Rondom afstudeerprojecten en studiereizen werd een mobiele tentoonstelling en een symposium georganiseerd en een publicatie uitgebracht. Autodentity vormde de bijdrage van de academie aan Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa.

2001-2002
Foto College Monumentale Kunst

College Monumentale Kunst

In een serie werkcolleges van studenten Kunstgeschiedenis van de Vrije Universiteit in Amsterdam wordt aandacht besteed aan Monumentale Kunst uit de wederopbouwperiode. Wijnand Galema verzorgt op maandag 26 oktober 2009 een gastcollege naar aanleiding van zijn onderzoek naar monumentale kunst in Den Haag Zuidwest (zie: onderzoek & advies). Het college zal bestaan uit een introductie over het onderwerp en een excursie langs een aantal kunstwerken.

26 oktober 2009
Foto Thuis in Rotterdam

Thuis in Rotterdam

De viering van 100 jaar woningwet vormde aanleiding voor het inrichten van 24 museumwoningen in Rotterdam. De architectuur en stedenbouw in deze stad is sterk verbonden met de volkswoningbouw en heeft in de afgelopen eeuw vernieuwende en spraakmakende woningbouw opgeleverd. Uit elke periode werd een woning geheel in stijl van de bouwtijd ingericht en een zomer lang opengesteld voor publiek. Thuis in Rotterdam was een van de meest succesvolle activiteiten in het culturele hoofdstadjaar.

2001 - voor dS+V/gemeente Rotterdam
Foto Tentoonstelling Boekarest

Tentoonstelling Boekarest

Op uitnodiging van de Europese Unie werd een aantal Europese steden uitgenodigd om te laten zien hoe zij omgaan met de reconstructie van verwoeste binnensteden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken koos Rotterdam als Nederlands voorbeeld. Een voor Boekarest relevant aspect van het Basisplan van de wederopbouw van Rotterdam is dat het niet was gericht op een afgerond eindresultaat en toekomstige ontwikkelingen kon opnemen.

1997 - voor dS+V/gemeente Rotterdam
Foto Ontwerpgericht Onderzoek Wederopbouw

Ontwerpgericht Onderzoek Wederopbouw

Vijf kenmerkende gebouwen uit de wederopbouwperiode in Rotterdam stonden centraal in een ontwerpend onderzoek, waarmee het Comité Wederopbouw liet zien dat hergebruik zowel vanuit cultuurhistorisch als economisch perspectief een zinvol alternatief is voor de omgang met wederopbouwarchitectuur in Rotterdam.

1997